COSAFA U-20 Women's Championship is a football tournament for under-20 women's teams from southern Africa organized by Council of Southern Africa Football Associations (COSAFA). The first edition of the tournament was held in South Africa in 2019 with guest nation Tanzania coming out as champions. The 2020 tournament was canceled due to COVID-19 pandemic.

**Първенство на КОСАФА U20 за жени**

Първенството на КОСАФА U20 за жени е ежегоден международен футболен турнир, домакинстван за състава под 20 години на национални отбори от държави-членки на COSAFA (Съвет на футболните асоциации на Южна Африка). Турнирът е създаден през 2006 г. и се провежда на ротационен принцип в различни държави от региона.

Първенството има за цел да осигури платформа за развитие и състезание на младите женски футболистки от Южна Африка. Турнирът също така помага за идентифициране на таланти и за повишаване на качеството на женския футбол в региона.

Отборите се състезават в групова фаза, последвана от полуфинали и финал. Победителят в турнира получава правото да участва във ФИФА U20 Световното първенство за жени.

Първенството на КОСАФА U20 за жени е вълнуващо и конкурентно събитие, което играе важна роля за развитието на женския футбол в Южна Африка.